Home > Marsala
Nowy Marsala Zobacz większy

58% 700 ml

749,00 zł

OCENA: 0

Wiek: 9 lat

Typ whisky: Single Malt

Kraj: Szkocja

REGION: campbeltown

Destylarnia: Springbank

O PRODUKCIE

O MARCE

Springbank była jeszcze całkiem niedawno jedyną whisky produkowaną w regionie Campbeltown. Zważywszy, że niegdyś działało tu ponad 30 destylarni, aktualnie działające dwie to i tak niewiele. Springbank wydaje się nadrabiać stosunkowo dużą liczbą różnych wersji produkowanej tutaj whisky. Na rynku spotkać można nawet kilkanaście wersji Springbank, a także kilka wersji Longrow - whisky produkowanej w tej samej destylarni, jednak na tyle różnej w charakterze od Springbank, by uzasadnić użycie innej nazwy. Odrodzenie produkcji whisky w Campbeltown to również wznowiona produkcja whisky Hazelburn - pierwszy odpęd miał miejsce w roku 1997, a której pierwsze butelki trafiły na rynek w 2006r. - a także niedawne wznowienie produkcji Glen Scotia oraz ponowne uruchomienie destylarni Glengyle, w której od marca 2004r. wytwarza się whisky o nazwie Kilkerran. Wszystko to za sprawą rodzinnej firmy J & A Mitchell & Co Ltd.

W produkcji Springbank istotne jest niezwykłe przywiązanie do tradycyjnych metod wytwarzania whisky i ogromny wysiłek producenta wkładany w zachowanie tradycyjnego, charakterystycznego stylu whisky z Cambeltown. Objawia się to, między innymi, przez zachowanie tradycyjnej podłogi do słodowania jęczmienia i samodzielne przygotowywanie słodu. Niegdyś używano do tego celu miejscowego torfu, obecnie ten materiał opałowy sprowadza się z Islay. Ponadto, żadna whisky produkowana przez firmę J & A Mitchell & Co Ltd nie podlega procesowi filtrowania na zimno (chill filtering). Niemal każda inna whisky słodowa przed rozlewem do butelek poddawana jest temu procesowi, który z jednej strony zapobiega mętnieniu whisky - przez usunięcie drobnych nieczystości pochodzących z procesu produkcji i dojrzewania - jednak z drugiej strony usuwa również, niejako "przy okazji" subtelne nuty smakowe nadające whisky jej niepowtarzalny charakter. W związku z powyższym, Springbank - podobnie jak Longrow - butelkowana jest w postaci 46% vol. Niższa zawartość alkoholu powodowałaby niebezpieczeństwo mało apetycznego mętnienia whisky w szklaneczce. Zjawisko takie może mieć miejsce po dolaniu odrobiny wody do whisky, która nie została przefiltrowana na zimno (Springbank, Longrow, a także wszystkie whisky cask strength, czy ostatnio Ardbeg 10YO). Nie należy się tym przejmować, jest to proces naturalny i w najmniejszym stopniu nie wpływa na walory aromatyczno-smakowe whisky. Kolejnym wartym odnotowanie faktem jest absolutny brak prób sztucznego wpływania na barwę whisky przez dodanie karmelu - proceder nader popularny wśród innych wytwórców whisky szkockiej.

30 innych produktów w tej samej kategorii:


Przed wyświetleniem zawartości musi zostać zweryfikowana Twoja pełnoletność