Home > 23 YO 1991
Nowy Zobacz większy

Laphroaig

23 YO 1991

52,6% 700 ml

2 299,01 zł

OCENA: 0

Wiek: 23 lata

Kraj: Szkocja

REGION: islay

Destylarnia: Laphroaig

O PRODUKCIE

O MARCE

Laphroaig (wymawiane "lafrojg") jest tą whisky, której nie da się pomylić z niczym innym. Jej ostro torfowy smak, silnie zabarwiony jodem, wodorostami i solą morską najlepiej chyba charakteryzuje opis jednej z moich znajomych - jest to smak świeżo wylanego asfaltu. W Laphroaig nikt nie ukrywa, że whisky tę albo się kocha, albo nienawidzi. Nie ma półśrodków. Tak jak - zdaniem producenta - nie ma ich w procesie jej wytwarzania.


Destylarnia Laphroaig w pobliżu Port Ellen na wyspie Islay założona została w roku 1815 przez braci Johnston. Od tamtej pory niewiele się zmieniło w Laphroaig. Zachowano słodownię, co ma olbrzymie znaczenie dla jakości gotowego wyrobu. Mówi się, że słód suszony miejscowym torfem nie ma sobie równego. Stąd ten silny, zdecydowany smak. W 1847 roku jeden z założycieli zakładu, Donald Johnston, utopił się w kadzi z whisky. Źródła milczą czego tam szukał i w jakim był wówczas stanie. W latach 1954-1972 destylarnią kierowała kobieta, Bessie Campbell, co jest przypadkiem niezwykłym w historii szkockiego gorzelnictwa. Innym godnym odnotowania kierownikiem destylarni była Elizabeth Cumming, która z podupadającej wytwórni Cardhu uczyniła przodujący zakład na wymagającym rynku w Speyside. Laphroaig przechodziła różne koleje losu charakterystyczne dla przemysłu gorzelniczego w Szkocji, głównie polegające na nękających gorzelników kłopotach finansowych i ocieraniu się raz po raz o bankructwo. Laphroaig została wykupiona przez Allied Distillers w roku 1967, głównie po to, by zapewnić sobie niczym nie skrępowany dostęp do destylatu z Laphroaig jako składnika blendu Long John.

30 innych produktów w tej samej kategorii:


Przed wyświetleniem zawartości musi zostać zweryfikowana Twoja pełnoletność