Home > Nectar d'Or
Nectar d'Or Zobacz większy

Glenmorangie

Nectar d'Or

46% 700 ml

260,00 zł

OCENA: 0

Wiek: 12 lat

Typ whisky: Single Malt

Beczka: sauternes, Bourbon

Kraj: Szkocja

REGION: highland

O PRODUKCIE

O MARCE

Posiadłość Morangie założona została w roku 1468 jako należąca do kościoła St. Duthac's Church w Tain. Nie miała ona wówczas najprawdopodobniej nic wspólnego z produkcją whisky. Nawet jeżeli tak było, nic o tym nie wiemy. Na pierwszą wzmiankę o whisky trzeba było czekać do roku 1494. Niecałe sto lat po założeniu posiadłości Morangie, w roku 1567, opatem w St. Duthac's Church zostaje Thomas Ross i przejmuje na własność ziemie w Morangie. Morangie pozostanie w rękach rodziny Ross do około 1818 roku. Pierwsza wzmianka o destylacji whisky w okolicach Tain pochodzi z roku 1640, a więc też dość wcześnie. Kroniki podają, że zapotrzebowanie na aquavitae w okolicach Tain było tak duże już w XVII wieku, że lokalni wytwórcy nie mogli mu sprostać. A wszystko to pomimo drakońskich podatków zaaplikowanych szkockim góralom pod rządami Cromwella w roku 1644. Ciekawostką niech będzie zapis z 1698 roku, gdzie rozliczenie kosztów organizacji pogrzebu mieszkańca Tain, niejakiego Thomasa Simsona, obejmuje zakup czterech galonów piwa i pół galona whisky (jeden galon to 4,5 litra). Nie zapisków dotyczących nielegalnej produkcji uisge beatha, a ta przecież stanowiła zdecydowaną większość. Wiele osób prowadziło destylację na niewielką skalę, tylko na własne potrzeby.

Glenmorangie niezwykle duży nacisk kładzie się na rodzaj beczek, w których dojrzewa destylat. Są to przede wszystkim - co najmniej w pierwszej fazie leżakowania - beczki po amerykańskim bourbonie, specjalnie sprowadzane do destylarni. W przypadku części destylatu stosuje się leżakowanie dwufazowe - okres podstawowy w standardowych beczkach po bourbonie, po którym następuje jeszcze kilka lat w beczkach po sherry, maderze lub porto. Rezultatem są single malts oznaczone jako Port Wood Finish, Sherry Wood Finish oraz Madeira Port Finish. W zależności od wybranego rodzaju beczek, otrzymujemy nowe kompozycje smakowe będące wynikiem zetknięcia destylatu z dębowym drewnem nasączonym poszczególnymi trunkami, a więc Sherry Wood Finish będzie pełna, wręcz kremowa z akcentami sherry a nawet orzechów. W smaku Madeira Wood Finish znajdziemy mniej słodyczy, jest ona bardziej wytrawna na finiszu, z efektem pikantności na języku w pierwszej fazie smakowania. Port Wood Finish to whisky o aromacie gorzkiej czekolady z nutami miętowymi. W smaku charakteryzuje się łagodnością i równowagą pomiędzy elementami słodyczy i wytrawności.

30 innych produktów w tej samej kategorii:


Przed wyświetleniem zawartości musi zostać zweryfikowana Twoja pełnoletność