Home Aberlour

Aberlour

Gorzelnia Aberlour znajduje się w samym sercu Doliny Spey. Oficjalnie założony w 1879 roku przez James’a  Fleming’a, natomiast historia destylacji  w tym  miejscu sięga o wiele wcześniejszych lat, mowa o  1826 roku. Jednakże na wszystkich etykietach butelek widnieje data założenia jako rok 1879. Nazwa Aberlour w języku gaelickim oznacza  "usta błyskotliwego potoku". Prawdopodobnie nawiązuje  to do mieszczącej się  na posesji studni św. Dronstana, nazwana od imienia arcybiskupa Canterbury, prowadzącego wcześniej działalność misyjną w Highlands. Używał on wody pochodzącej ze studni do chrztu nowo nawróconych. Dzień św. Dronstana obchodzony jest 11 lipca, a miłośnicy ów destylatu spotykają się  przy studni o godzinie 8, 16 oraz o północy i oddają hołd patronowi pijąc whisky zmieszaną ze świętą wodą. W 1898 roku zabudowania zniszczył pożar, jednak zapasy dojrzewającej whisky zostały ocalone przez mieszkańców. Budynki wkrótce zostały odbudowane z zachowaniem wiktoriańskiego stylu. Przez lata destylarnia zmieniała właścicieli i była wielokrotnie modernizowana oraz rozbudowywana. W 1972 roku Aberlour zadebiutował swoją pierwszą whisky single malt, gdyż wcześniej destylat służył do produkcji blendów. Dwa lata później destylarnia została wykupiona przez Pernod-Ricard, francuską firmę, która rozpowszechniła whisky single malt we Francji. Trzykrotnie zdobyła złoty medal na Międzynarodowych Targach Win i Spirytualiów i na dobre uplasowała się w pierwszej dziesiątce sprzedawanych single malt’ów na świecie. Ciekawostką, a zarazem cudem jest fakt, iż po zdobyciu pierwszego medalu w 1986 roku wyschnięta studnia św. Dronstana trysnęła wodą. Rocznie destyluje się  tu około 3,5 mln litrów alkoholu, z czego niemal połowa trafia na rynek w wersji single malt. 

Uwaga - promocja

Zobacz wszystkie

Czy masz skończone 18 lat?


TAK ✓NIE ✕