Home > Lagavulin

Whisky Lagavulin określana jest często jako arystokrata z Islay. Najczęściej spotykana na rynku wersja to 16-letnia single malt. Jest to whisky, w której nie można nie zauważyć charakterystycznego dla Islay silnego zabarwienia torfowego, smaku wody, która - zanim trafiła do kadzi fermentacyjnej - przepływała przez wrzosowiska, czy smaku soli morskiej i jodu pochodzącego z powietrza atlantyckiego owiewającego leżakujące beczki z destylatem. Leżakujące nad samym brzegiem morza. A że część tych beczek wcześniej przechowywała sherry, i ta nuta daje się wyczuć w smaku Lagavulin.


Destylarnia oficjalnie założona została w roku 1816. Jednak to nie w tym roku mieszkańcy Islay rozpoczęli swą przygodę z wodą życia. Sztukę produkcji whisky przywieźli na Islay misjonarze chrześcijańscy w 573 roku n.e. Być może jedną z przyczyn, dla których gorzelnictwo było w stanie osiągnąć takie wyżyny mistrzostwa na Islay był fakt, że w okresie największego ucisku szkockich gorzelników w XVIII wieku, na Islay nie działał ani jeden poborca podatkowy. Tak więc produkcja whisky i jej przemyt do Szkocji i Anglii stały się w tym okresie źródłem dodatkowego - wcale nie małego - dochodu dla rzemieślników i rybaków zamieszkujących wyspę, szczególnie w zimie. Do owego procederu przyłączył się nawet kościół i niejedna plebania zamieniona została w magazyn nielegalnie pędzonej whisky.

Uwaga - promocja

Zobacz wszystkie

Przed wyświetleniem zawartości musi zostać zweryfikowana Twoja pełnoletność