Home
Highlands

Whisky szkocka z rejonu Highlands 

Rozciąga się od archipelagu Orkney na północ, do Isle of Arran na południe i Aberdeenshire aż do Outer Hebrides ze wschodu na zachód… Highlands to największy region whisky w Szkocji pod względem geograficznym. Rejon ten jest bardzo obszerny, dlatego też stworzenie odpowiedniej i jednolitej kategoryzacji whisky jest dość trudne. My podjęliśmy się tego wyzwania i do naszego S(q)kładu Whisky zaprosiliśmy „wodę życia” z Highlands prezentującą różne oblicza, aromaty i smaki.

Uwaga - promocja

Zobacz wszystkie

Whisky Highlands – mocny aromat, silny charakter, który uderza w subtelne tonacje!

Mówiąc ogólnie bursztynowy trunek, a dokładnie rodzaj single-malt z Highlands wyróżnia się silnym charakterem i mocny aromatem. Niemniej jednak poszczególne cechy whisky mogą się różnić od siebie w zależności od destylarni i jej lokalizacji. Niektóre kreują torfowe inspiracje, inne wpadają w dymne tonacje i potężnie silne charaktery. Biorąc jednak pod uwagę produkcję w Dalwhinnie zyskujemy bursztynową odsłonę trunku w zaskakująco delikatnym wydaniu.

Do wytwarzania whisky w Highlands wykorzystywana jest najczystsza woda, która biegnie przez wulkaniczną skałę. Dołączając do tego krajobraz wrzosowisk i niespodziewanie zmieniającą się pogodę, która niczym niepowstrzymana chmura przetacza się przez północną Szkocję otrzymujemy podstawy whisky single malt. Wielokrotnie podkreślamy na kartach naszej strony internetowej, iż bursztynowy trunek to coś więcej niż alkohol. Potwierdzeń tego powiedzenia nie należy szukać daleko, wystarczy przyjść do Squad Whisky na degustację „wody życia” z Highlands. Wtedy to smakosz odkryje, iż wyżej wymienione zapachy i tonacje smaków, zostały odzwierciedlone i zamknięte w butelce whisky.

Whisky Highlands – gdzie słodycz owoców, spotyka treściwe nuty zbóż

Highlands to największy region whisky Szkocji pod względem geograficznym – to już wiemy! Niemniej jednak warto zwrócić uwagę na fakt, iż bursztynowy trunek wytwarzany w części północnej różni się od produkowanej „wody życia” na południu. Północ Highlands zwiastuje obecność słodkich słodów, które przeplatają się z treściwymi nutami zbóż. Południowa część regionu natomiast kreuje subtelne degustacyjne wrażenia – whisky w tym regionie jest lżejsza i bardziej owocowa. Podobnie whisky single-malt produkowane w Aberdeenshire na wschodzie, są pełne, suche i owocowe w porównaniu do zachodniej części Highlands, gdzie wyczuwalność torfu i wpływów morskich jest niezwykle oryginalna i wyrazista.

Pragniesz porównać degustacyjne smaki? Zaspokoić ciekawość podniebienia i zmysłu węchu? Odwiedź sklep Squad Whisky w Poznaniu!


Czy masz skończone 18 lat?


TAK ✓NIE ✕