Home
Campbeltown
Filtrowanie

Whisky szkocka z rejonu Campbeltown 

Na terenie Campbeltown funkcjonują trzy aktywne destylarnie, tym samym czyniąc z tego obszaru najmniejszy region produkujący whisky w Szkocji. Wiele osób rozpoczyna dyskusję na temat Campbeltown – poddawane jest bowiem w wątpliwość określenie ze względu na wielkość– region wytwarzający whisky. My jednak chętnie podejmiemy konstruktywną rękawicę, ponieważ sama charakterystyka smaku i tonacji aromatycznych single malts z Campbeltown nie równa się z opisami prezentowanymi przez inne części kraju.

Bursztynowy trunek z najmniejszego regionu skupił wokół siebie lojalnych entuzjastów whisky, do których należy także Squad Whisky. Jeśli również pragniesz dołączyć do zaciętej degustacyjnej dyskusji o regionie, to zapraszamy do naszego sklepu, wyjątkowego miejsca na mapie Poznania!

Uwaga - promocja

Zobacz wszystkie

Whisky Campbeltown – gdzie wielkość nie ma znaczenia, tam rozpoczyna się potęga degustacji

W czasach świetności, małe portowe miasteczko Kintyre w Campbeltown było płodnym, prężnie rozwijającym się producentem whisky z ponad trzydziestoma aktywnie działającymi destylarniami. Po pewnym czasie mała miejscowość otrzymała najważniejszą, najznamienitszą nazwę – światowa stolica whisky. Po pewnym czasie jednak określenie to zostało przyznane Dufftown w Speyside.

Na terenie Campbeltown znajdują się duże pastwiska, wiele lokalnych gospodarstw, zajmujących się uprawą jęczmienia, liczne torfowiska i kopanie węgla – składniki te niczym związek „X” dostępne są na wyciągnięcie ręki każdej destylarni położonej w tym rejonie. Nic więc dziwnego, że miasto w 1800 roku otrzymało miano – Whisky Boomtown. Kluczem do sukcesu jednak nie były położone w pobliżu tereny z potrzebnymi do produkcji bursztynowego trunku produktami. Okazało się, że to gwarny port miasta, który przyjmował statki z całego świata i obsługiwał znamienitą trasę z i do Glasgow – „drugiego miasta Imperium”. Niemniej jednak z czasem Campbeltown stało się ofiarą własnej popularności. Popyt na regionalny bursztynowy trunek był tak wspaniały, że destylarnie nie mogły nadążyć z produkcją „wody życia”, przez co jakość whisky zaczęła drastycznie spadać…

Campbeltown – stolica whisky o światowych charakterze

Historia whisky w Campbeltown ma szalenie istotne znaczenie, jeśli weźmiemy pod uwagę aktualną wielkość miasta. Powracając do wydarzeń z przeszłości, rejon ten jeszcze bardziej stracił na znaczeniu, gdy rywalizując region whisky – Speyside – został podłączony do nowo wybudowanych linii kolejowych na północy Szkocji. Oznaczało to jedno – szybsze dotarcie do rynku, a co za tym idzie, także konsumentów otworzyło nowe możliwości dla Speyside.
Aktualnie trzy destylarnie, które nadal funkcjonują w Campbeltown wytwarzają whisky, w którym ciekawskie nuty aromatycznych połączeń są zupełnie niepodobne do… Szkocji.

Mimo, iż lokalne źródła są wyczerpane, torf z Tomintoul w Highlands zapewnia whisky typu single-malt tradycyjne, historyczne przydymione aromaty. Destylarnie Campbeltown korzystają także z falującej morskiej mgły, która nadchodzi z południowo-zachodniej części półwyspu Mull of Kintyre. Tonacje te są bardzo dobrze odzwierciedlone w whisky single-malt, która kusi nozdrza orzeźwiającą bryzą morza i pozostawia brunatny posmak soli na podniebieniu.


Czy masz skończone 18 lat?


TAK ✓NIE ✕